Een reactie plaatsen

Historie in ’t kort : Haraf Radio Den Haag

peter0017

De broers de Jager sr dreven in de vijftiger zestig en zeventiger jaren in Den haag aan de Hooistraat 4 een goed draaiende RTV groothandel, met ook een onderdelenmagazijn voor de hobbyist.

De 1e zaak gestart rond 1930, Haagse radiofabriek was gevestigd aan de Casuariestraat Den Haag,de 2e aan Schenkweg 1 in Bezuidenhout en later de RTV groothandel aan de Hooistraat 4 in Den haag vlakbij de Denneweg en het Lange Voorhout,de broers Jacob (1911/1981) en Stephanus(1909/1969) waren de eigenaren van deze zaak met showroom voor de radio’s en later ook tv’s, ook het onderdelen assorti was beroemd bij de vele radio hobbyisten, transistors lampen diodes alles was er te vinden.

In het land werd door de vertegenwoordigers diverse merken gebracht bij de radio en tv zaken waaronder Stare pick ups, Starline radio,Pope radiobuizen, Emud(later Schneider) ,Philips en ook National( het latere Technics) werd door hun als eerste in NL geintroduceerd.

In Den Haag hadden ze in het drie hoge oude kantoorpand aan de Hooistraat ook een showroom waar vele radiomeubels en kasten en later tv’s stonden te pronken, tevens had men daar een eigen reperatieafdeling op de tweede etage. Ik kan me nog goed herinneren dat ze halverwege de 60er jaren een van de eerste kleurentv’s op de toenmalige Firato in de RAI Amsterdam demonstreerden met als test film de later zeer beroemde serie The Thunderbirds.

In 1969 overleed broer Stephanus, en heeft Jacob de zaak nog een tijd gerund reizend vanuit Twente naar Den Haag, waar ik zijn zoon regelmatig meeging. Maar ook de leeftijd en gezondheid speelden Jacob parten waarop hij helaas de zaak moest stoppen, ook wegens geen opvolger, en het bedrijf verkocht.

Het monumentale pand staat er nog en daar is nu een restaurant, Les Embroles, gevestigd waar eens de radio’s en tv’s stonden te pronken van de Haraf radio.

Tekst en foto archief P.deJager © 2013

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: