Een reactie plaatsen

Lag kasteel Schuilenburg wel bij Hellendoorn

schuilenburgvoorzijdetek2

 

In tegenstelling tot de schrijvers van de gebruikte geschriften,die aannemen dat Kasteel Schuilenburg bij Almelo lag, is de schrijver van dit boekwerk van mening dat dit bij Hellendoorn lag . Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen, die hier kort opgesomd worden en verder uitgewerkt.

– Strategische ligging

– Belangrijke weg

– Belangrijke vaarweg

– Moeilijk bereikbaar

 

De belangrijkste reden is de strategische ligging van het kasteel.Kastelen werden op strategische plaatsen gebouwd, zoals op de kruising van wegen en water, hetgeen bij “ons” Schuilenburg het geval zou zijn als de weg er inderdaad lag, hetgeen aangenomen mag worden, omdat die er later (nog) ligt. Er werden in die tijd niet zomaar nieuwe wegen aangelegd.

De locatie bij Almelo was van veel minder strategisch belang, omdat die niet aan een belangrijke vaarroute lag. Wel lag die nabij een belangrijke weg van Wierden naar Almelo, het verlengde van de Twentseweg .

De tweede reden is dat de Twen­tseweg, ook wel genoemd de Zwolseweg, een zeer belangrijke was. Deze Twentseweg liep onder andere over de huidige Nieuwe en Oude Twentseweg. De Oude Twentseweg was een route, die vanaf Schuilenburg dwars door het veen liep. Op een enkele kaart is te zien dat er sprake is van de naam “dijk naar Hooge Hexel”, die door liep naar Wierden.

Bron Schuilenburgboek CL. Ortelee

Meer info over Kasteel Schuilenburg vind u hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: